Print this page
vrijdag, 02 september 2016 00:00

Top 10 fonts om te ontlopen

Top 10 fonts om te ontlopen voor webdesign en grafisch design
In deze top 10 heb ik de slechtste standaard fonts uit gekozen. Met standaard fonts bedoel ik fonts die standaard bij Windows zitten of fonts die inbegrepen zitten bij pakketten zoals Microsoft Office en Adobe CS.

Ik beweer natuurlijk niet dat dit de slechtste fonts zijn, het is objectief en mijn mening.

blackoak fonts om te ontlopen
10. Blackoak Std

Één van de meest bekende "Slab display fonts", echter ook één van de lelijkste. Dit font heeft een enorm rare look en feel doordat deze horizontaal lijkt te zijn uitgerekt. Een slab display font is erg leuk voor kopjes in ontwerpen of webdesigns. Blackoak Std is hier echter niet erg leuk voor.
ocr fonts om te ontlopen
9. OCR A
Ontworpen in 1968 om gemakkelijk door machines gelezen te kunnen worden. Het was echter al snel bekend dat dit font voor mensen minder gemakkelijk te lezen is. We leven tegenwoordig in 2014 en computers zijn zover dat ze je eigen handschrift al kunnen lezen. Dit font is dus vrijwel overbodig geworden. Ontwijk het dus, tenzij je een iets maakt wat zich afspeeld rond de 70's of 80's met een hacker en een groen computer scherm.

comic sans fonts om te ontlopen
8. Comic Sans MS

Het eerste wat je te horen krijgt zodra je een grafische opleiding begint is "Gebruik nooit comic sans!". Een terechte opmerking. Dit font is gewoon een lelijk font en zal niet verder moeten komen dan een eerste opzet voor een stripboek of een flyer voor een basisschool.

arial helvetica fonts om te ontlopen
7. Arial/Helvetica

Ik heb Arial en Helvetica onder één plaats gezet omdat deze fonts vrijwel hetzelfde zijn. Arial wordt ook wel Windows zijn antwoord op Helvetica genoemt, ookal is dit niet helemaal correct. Beide fonts zijn zo standaard als mogelijk wat dit een vreselijke keuze maakt voor designs of websites.

impact fonts om te ontlopen
6. Impact

Een lange tijd een standaard geweest voor headers op websites en flyers. Dit was vooral omdat voor de opkomst van cSS 3 je afhankelijk was om op een website standaard fonts te gebruiken. Nu is dit echter niet meer nodig en kun je de vrije loop geven aan je headers. Daardoor dus WEG met Impact.

courier fonts om te ontlopen
5. Courier / Courier New

Courier... Het standaard font van het programma kladblok. Gemakkelijk te lezen, monospaced en toch op de lijst? Ja, toch op deze lijst. Tenzij je je website of ontwerp wilt laten lijken op de uitkomst van een typemachine kun je dit font beter in je ontwerpen ontwijken en wees realistisch, hoelang worden typemachines niet meer gebruikt?

bradley hand viner hand  fonts om te ontlopen
4. Bradley Hand ITC / Viner Hand ITC

Bradley Hand ITC en Viner Hand ITC staan ook onder één plaats. Ook deze fonts zijn 2 fonts die erg op elkaar lijken en beide beter gewoon ontweken kunnen worden. Beide fonts zijn verschrikkelijke pogingen om een "hand geschreven" font te creeëren. Als je iets hand geschreven wilt laten lijken, schrijf het dan zelf of neem één van de vele online hand geschreven fonts. (Serieus, er zijn er duizenden)

papyrus fonts om te ontlopen
3. Papyrus

Op de Griekse restaurants met een klein budget na zie je dit font vrij wel nergens en met een goede reden. Dit font is zo slecht dat het eigenlijk niet eens daar gevonden mag worden. Toch kiezen beginnende ontwerpers vaak voor de fout om dit font toch te gebruiken en krijgen dan een resultaat wat je zelfs in de 90's niet wilde zien.

curlz fonts om te ontlopen
2. Curlz MT

"Voor een uniek en feestelijk gevoel, voeg een beetje Curlz toe aan je posters, flyers etc" zegt Microsoft font database. Nou, Uniek is het zeker maar of ik nou naar een feestje zou komen met dit lettertype op de flyer? Ik denk het niet. Het oogd goedkoop en afgeraffeld. Leuk voor het kinderfeestje van je neefje, niet zo leuk voor een professioneel design.

jokerman fonts om te ontlopen
1. Jokerman

Het slechtste van het slechtse. Dit lettertype wordt regelmatig gebruikt door basisscholen om zo hun flyers of stancils "leuker" te maken. Echter werkt dit natuurlijk DUIDELIJK niet. Het heeft voor mij de nummer 1 plaats van slechtste fonts omdat het font niet gemakkelijk te lezen is, het is uit balans en het is in mijn mening gewoon verschrikkelijk lelijk.

Elk van deze fonts heeft betere alternatieven. Mocht je zelf een design maken, kijk dan online voor mogelijkheden voor betere fonts. Denk hierbij aan websites zoals fontsquirrel.com en dafont.com. Wees uniek en experimenterend, blijf niet bij de standaard fonts maar verbreed je horizon en maak zo een uniek ontwerp wat je niet overal terug ziet. Zo word je design herkenbaar en uniek.